Projekt och evenemang



Stiftelsen har verkat sedan 1996 och bildades 1997. Under de första 25 åren förmedlade Stiftelsen varor, tjänster och pengar motsvarande drygt 185 miljoner kronor till barnsjukhuset, dess patienter och i viss mån utbildning för personal. Tack vare stöd och generösa bidrag kan Stiftelsen fortsätta att stödja och hjälpa de sjuka barnen, deras anhöriga och även personalen på många olika sätt.

Simbassängen

Hela simhallen är en donation av en privatperson. Hur många barn och ungdomar som den ger stöd, hjälp, rekreation och glädje, kan man bara ana. Även särskilda handdukar med plåsterhängare är framtagna tack vare stiftelsen.

Bokskogen

Barnsjukhusets bibliotek är antagligen ett av landets finaste - till stor del tack vare donationer från privatpersoner, företag och organisationer. Den största donationen till biblioteket är från Astrid Lindgrens familjestiftelse; Stiftelsen Solkatten, även tusentals böcker har skänkts från Rabén & Sjögren. I slutet av november 2016 flyttade Barnbiblioteket till NKS Barn, ALB.

Familjehotellet

Barnsjukhuset inrymmer också ett eget hotell - Sveriges sannolikt mest fullbelagda. Här kan familjer till svårt sjuka och skadade barn bo och vara nära sina barn när de har det svårt. Här finns även en träningslägenhet. Långväga (utomläns) patienter prioriteras

Barnasinnenas Trädgård

Trädgården vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus är helt inriktat på att stödja behandling och vård av främst neurologiskt skadade/sjuka barn som behöver längre sjukhusvistelser. Trädgården är en integrerad del av sjukhuset, som erbjuder något helt annat än miljöerna på vårdavdelningarna och undersökningsrummen. Här kan barnen få kontroll över sin tillvaro och forma den plats där de befinner sig efter eget humör och egen fantasi. Här kan barnen lukta, smaka, känna och lyssna.

Teknikstöd

I många behandlingar blir det högteknologiska inslaget allt större och viktigare. Tack vare gåvor till Stiftelsen har vi kunnat hjälpa barnkardiologerna att få en ny, avancerad ultraljudsanläggning samt ett system som gör det möjligt att följa upp patientens hjärtverksamhet också i hemmet. År 2009 införskaffades ännu en ny och toppmodern ultraljudsutrustning till Barnkardiologen i Solna, tack vare en generös donation från en privatperson. År 2016 bidrog Stiftelsen till en projektor med interaktivt rörligt bildmaterial till Barnradiologiska kliniken på NKS Barn, ALB.

Sinnesstimuleringsmiljö

I Blå rummet på sjukhusets Lekterapi skall alla sinnen kunna både stimuleras och få ro; ett rum för inre och yttre upptäckter, för spädbarn likaväl som för tonåringar. Inredning och teknisk utrustning har tillkommit med bidrag genom Stiftelsen. Den stora BR-nallen har bott i biblioteket Bokskogen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus fram till år 2008 och finns numera på Skansen där den medverkar på den Internationella Nalledagen.



Bokskogen


Rutola-Pukkila - Projekt Hekla är ett unikt samarbete sedan år 2014 mellan konstnären Ulrica Hydman Vallien och Rotola-Pukkila Sverige. Tillverkare har tillsammans med underleverantörer tagit fram en helt unik möbelserie till förmån för Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Om hela möbelupplagan på 1.500 exemplar säljs går en miljon kronor oavkortat till Stiftelsen. Hekla-serien finns bl a på Mio möbler.

Teddykompaniet och Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus ingick ett samarbete år 2009. Tillsammans har vi skapat nallen "Stiffe" som finns att köpa i butiker från Kiruna till Ystad. I Stockholm finns "Stiffe" på bl a Pressbyråerna på Karolinska Solna och Huddinge. "Stiffe" kostar 120 kr och 20 kr går oavkortat till Stiftelsen. Teddykompaniet sponsrar också sedan år 2009 med en "krya-på-dig"-nalle/kanin till de inneliggande patienterna.

Under åren 2001-2008 fick varje inneliggande patient en liten "krya på dig" nalle. Under dessa år har nallen sålts på BR Leksaker i hela landet och för varje försåld nalle har ett bidrag på 30 kr gått till Stiftelsen.

Sedan år 2001 har 60.044 st. nallar sålts och flera tusen nallar delats ut till patienter på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Under dessa år har BR Leksaker skänkt sammanlagt 2.843.991 kr till Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Stort tack för ett mycket gott och givande 8-årigt samarbete och varmt lycka till!

Cow Parade, miniatyr-kor, i samarbete med Bolaget Sourcing. Varje försåld ko gav 10 kr till BRIS och 10 kr till Stiftelsen. Cow Parade-kon "Lilla Gubben" inropades på Stockholms Auktionsverk av AMF Pension och står fint placerad utomhus på innergården på barnsjukhuset.

Saga, hushållsprodukter, i samarbete med Gerby. Varje försåld Sagaprodukt gav 10 kr till Stiftelsen.

CancerRehabFonden, fd CTRF, hade ett samarbete med Stiftelsen t om år 2013 och lämnade då generösa bidrag till ett rehabiliteringsteam på Neuropediatriska programmet, tonårsläger, samt musik- och bildterapi på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Lou Rossling är föreläsare och författare till boken "Tänd dina stjärnögon - Vad barn har lärt mig". Hon har också producerat en DVD "Levande 2007". DVDn såldes på Lou Rosslings hemsida och 10 kr / DVD skänktes till Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Herstal A/S lämnade i några år ett bidrag på 25 kr / ljuslykta till Stiftelsen och under år 2009 sålde de färgglada glasskålar som också har gav ett bidrag på 25 kr / skål till Stiftelsen.

Sheraton Stockholm har varit generösa och sponsrade, samt arrangerade julfester för tusentals patientbarn, syskon, föräldrar och personal varje år från 2003 till och med 2009. De bjöd på lunchbuffé och arrangerade olika aktiviteter med bl a pepparkaksdekoration, ansiktsmålning, sagostund från Junibacken, dans kring granen och tomten som delade ut klappar till barnen. Kungliga Operabaletten var också med och dansade ur "Nötknäpparen" till tonerna av Tjaikowski.

Scandic Sergel Plaza har fem år i rad bjudit tusentals patienter med sina familjer, vänner och personal till en hejdundrande påskfest. Matbuffé, tårtbakning, ägg- och ansiktsmålning, karaoke, pyssel och påskägg har delats ut till barnen och mycket, mycket mer. Scandic Sergel Plaza har också ställt upp flera gånger med fika och bullar på ”Kanelbullens dag” på Astrid Lindgrens Barnsjukhus Lekterapi i Solna samt många andra givande samarbetsprojekt på deras hotell.

GE Consumer & Industrial Lighting har sponsrat Astrid Lindgrens Barnsjukhus med takbelysning. Gångbron från parkeringshuset i Solna till Astrid Lindgrens Barnsjukhus, även Hertha Hillfons Astridskulptur vid sjukhusentrén har fått en specialanpassad ljussättning, så att besökarna får ett varmare välkomnande.

Kronan sponsrar Stiftelsen med två lånecyklar till patientföräldrar och personal på barnsjukhuset i Solna, så att de kan åka och handla mat eller cykla ner till Hagaparken. Dessutom har Kronan skänkt barnvagnar till flera vårdavdelningar på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna och Huddinge.

Scan har gjort många goda insatser för barnen i samarbete med Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. För varje såld produktförpackning under deras julkampanjer år 2007 - 2011 har Scan bidragit med ett finasiellt stöd till Stiftelsen under en fyraårsperiod med drygt 2,7 miljoner kronor. Gåvan har framförallt gått till att skapa en bättre måltidsmiljö i flera dagrum och kök för patienter, föräldrar och syskon. Det "första" dagrummet på avdelning Q83 invigdes den 16 dec år 2008. Scans gåva har också räckt till att skapa en fantasifull och ljuddämpande reception på avdelning Q83, samt till inredning av ett vänt- och dagrum på Barnkirurgimottagningen miljöanpassat till barn och ungdomar i åldrarna 0-18 år. Därtill ett kombinerat dag- och matrum på vårdavdelningarna Q63 och Q62.

År 2010 gick Scans bidrag till specialdesignade mat- och patientbrickor, samt till inredning av två kombineratde mat- och dagrum, på avdelning Q82 Dagvårdsmottagningen och Q82S Slutenvården på Neuropediatriska vårdavdelningen. Även till utsmyckning av en receptionsdisk på bibliotek Bokskogen. År 2011-2012 gick Scans bidrag till ett föräldrarkök och uppehållsrum på avdelning Q83 och Q63, samt till ett "Beredd på Behandlingsrum" på Lekterapin. WIS Design i samarbete med Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus har inrett och skapat alla dessa "Scan-rum", se www.wisdesign.se

Dessa "Scan-rum" har väckt mycket uppmärksamhet från japanska arkitekter, formgivare, designers och sjukhuspersonal som har kommit och hälsat på "oss" för att inhämta idéer, kunskap och inspiration. Detta har lett till att WIS Design har fått flera uppdrag i Japan och bl a projekterat ett nytt dagis, Mominoki i Tokyo som invigdes våren 2012.